Što rafinirani šećer čini našem organizmu?
U posljednje vrijeme puno se piše o rafiniranom šećeru u medijima što je za pohvalu jer sve više postajemo svjesni njegovog učinka na ljudski organizam.
Rafinirani šećer je u suštini šećer koji je toliko obrađen da su iz njega uklonjeni svi njegovi prirodni vitamini i minerali. To ostavlja čisti, rafinirani ugljikohidrat koji tijelo ne može lako koristiti. Neki primjeri uključuju bijeli šećer, šećer u prahu i u nekim slučajevima smeđi šećer, koji je često bijeli šećer s dodanom melasom.
Evo kako prehrana puna rafiniranog šećera utječe na vaše tijelo:
Jetra
Jetra pohranjuje višak šećera kao glikogen. Ako svakodnevno jedete rafinirani šećer (više od dnevne potrebe za šećerom), možete preopteretiti ograničeni prostor za pohranu glikogena u jetri i uzrokovati njezino širenje. Kada jetra dosegne maksimalni kapacitet, višak glikogena može se pretvoriti u masne kiseline i odložiti u neaktivne dijelove tijela. To može uključivati bedra, želudac i grudi. Neke masti mogu ostati u jetri što nakon nekog vremena može dovesti do bezalkoholne bolesti – masne jetre.
Srce
Istraživanja su otkrila vezu između rafiniranog šećera i nezdrave razine masti u krvi. Smetnje velikih količina rafiniranog šećera mogu biti odgovorne za višu razinu triglicerida i nisku razinu HDL (“dobrog”) kolesterola. Kako HDL kolesterol pomaže transportu kolesterola iz stanice tijela natrag u jetru, niske razine mogu dovesti do povećanog rizika od srčanih bolesti.
Ovisnost
Većini ljudi konzumiranje rafiniranog šećera stvara ovisnost. Svi znate one trenutke kada vam samo treba nešto slatko! Kada jedete rafinirani šećer (čokoladu, kolače…) to uzrokuje ogromno oslobađanje dopamina (kemijske tvari mozga koja nam pomaže da osjetimo sreću ili užitak). Nažalost, hrana bogata hranjivim tvarima, kao što su voće i povrće, neće potaknuti mozak na oslobađanje tolike količine dopamina. Zato ljudi koji konstantno jedu veće količine rafiniranog šećera neprestano traže hranu koja će ponovo i ponovo proizvesti te pozitivne osjećaje.
Prekomjerna težina
Zbog učinaka rafiniranog šećera na naš mozak, postoji veća vjerojatnost da ljudi, koji ga puno i redovito konzumiraju, postanu pretili. Proizvodi puni rafiniranog šećera su ispunjeni praznim kalorijama i isto tako ne sadržavaju važne sastojke, kao što su vlakna. Šećer danas može biti uzrok pretilosti jer se nalazi u velikom broju proizvoda na tržištu. Proizvođači su pronašli pametne načine prikrivanja riječi “šećer” u svojim proizvodima, što nam otežava njegovo identificiranje na listi sastojaka! Nažalost, rafinirani šećeri nalaze se u hrani koja izgleda kao da je zdrava, kao što su žitarice za doručak, muesli pločice, voćni jogurti i umaci. To može biti teško za roditelje čijoj su djeci ove namirnice dio svakodnevne prehrane. Puno je teže objasniti djetetu od pet godina da postaje ovisan o rafiniranom šećeru i da je to razlog zašto ima toliku želju za njim.
Ako pokušavate jesti zdravije, ali imate poteškoće u potiskivanju žudnje za čokoladom i drugim slatkim delicijama, samo polako i ne odustajte! Iako od šećera postajete ovisni, možete se odvojiti od njega. Polako smanjujte količinu koju jedete, a tijekom vremena ćete primjetiti da što ga manje jedete, to ga manje želite! Vrlo bitan korak koji možete napraviti je da samo zamijenite rafinirani šećer s alternativnim zdravim opcijama kao što su rižin sirup, agavin sirup, javorov sirup, med ili kokosov šećer.
Učinci šećera na naše tijelo su zastrašujući, no većina zdravstvenih problema koji su spomenuti događa se tijekom dugog perioda pretjerane konzumacije šećera. Hrana je namijenjena uživanju, tako da ako se zaželite komada vašeg omiljenog kolača, slobodno ga pojedite jer to neće učiniti vašem tijelu nikakvu štetu. A ako vam u receptu piše da vam treba umak, probajte prvo napraviti sami svoj prije nego što se odlučite za zapakiranu inačicu iz dućana. Na taj način možete točno znati što jedete i koliko. Na kraju, hrana je gorivo, pa je važno da smo svjesni onoga što stavljamo u naše tijelo i učinaka koje ona može imati.