Zona Yoga

Učitelji: Martina Briški, Tina Paleka, Barbara Jukopila, Nino Bokan, Gloria Zácskai

 

Tradicija Sri T. Krishnamacharya (1888. – 1989.)

 

Postoje mnoge različite tradicije joge. Parampara (linija prijenosa tradicije) koju pratimo u Zona centru potječe od Krishnamacharye i njegovih učenika. Mnogi ga smatraju ocem moderne joge. Njegovo učenje nastavilo se razvijati i evoluirati za njegovog života, a i kasnije, što se odražava u načinima prijenosa znanja njegovih učenika.

 

Ashtanga Vinyasa Yoga

 

Kao što je podučavao Sri K. Pattabhi Jois iz Mysorea u Indiji

 

Pattabhi Jois (1915. – 2009.) bio je učenik Krishnamacharye, a njegov unuk Sharath i kći Saraswati nastavljaju podučavati u Mysoreu i danas. U ovoj metodi nalazi se niz asana (fizičkih položaja) koje su dinamički povezani i izvode se u skladu s dahom (vinyasa).

 

Primarna serija (Yoga Chikitsa – Yoga terapija) donosi zdravlje te uravnotežuje tijelo, um i osjetila. Tijelo se iznova poravnava i strukturira s naglaskom na pretklone prema naprijed i stvaranje specifične snage centra.

 

Druga serija (Nadi Shodhana – otvaranje Nadija) pročišćuje živčani sustav otvaranjem energetskih kanala s naglaskom na pregibanje kralježnice prema nazad uz daljnji razvoj snage i koncentracije.

 

Vinyasa Krama Yoga

 

Razvio ju je Matthew Sweeney (www.yogatemple.com), dugogodišnji učenik Patthabija Joisa.

 

Ove vinyasa sekvencije pružaju alternativnu i komplementarnu opciju Ashtanga seriji, kako bi uravnotežile i nadahnule.

 

Chandra/Moon Sequence

 

Polaganije izvođena serija s dužim zadržavanjima u položajima; posebno se usredotočuje na otvaranje i otpuštanje napetosti u kukovima i donjem dijelu leđa.

 

Simha/Lion Sequence

 

Zaigrana i energizirajuća serija položaja za polaznike srednje razine, s naglaskom na otvaranje i jačanje gornjeg dijela leđa i ramena.

Programi