Zona Functional

Treneri: Zdenko Bodrožić, Frano Grgin, Emir Garibović, Goran Sajko

 

Konceptom koji zovemo „funkcionalni trening” utječemo na razvoj motoričkih sposobnosti (snaga, jakost, koordinacija, ravnoteža, mišićna izdržljivost, brzina, fleksibilnost), energetskih sustava (fosfatni, glikolitički i aerobni) te na smanjenje masnog tkiva i povećanje mišićne mase.

 

Ono što ovaj trening razlikuje od nekih drugih treninga jest izbor rekvizita i vježbi u osmišljeni trening. Funkcionalni trening priprema mišiće na zajedničko djelovanje te istovremeno aktivira više mišića, više mišićnih skupina i više zglobova. Na taj se način olakšava izvođenje svakodnevnih aktivnosti, smanjuje opasnost od ozljeda i značajno poboljšava kvaliteta života. Funkcionalni trening kod sportaša individualizacijom i prilagodbom poboljšava sposobnosti za sport kojim se bavi, povećava učinkovitost i ukupnu funkcionalnost.

 

Funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja.

 

Da bi se osmislio kvalitetan funkcionalni trening, trener se mora upoznati s mogućnostima, ograničenjima i slabostima vježbača. Vrlo je važno prepoznati postojeće posturalne nepravilnosti te u trening uvrstiti korekcijske vježbe, što zahtijeva poznavanje anatomije, funkcioniranja mišićnog sustava te motoričke uzorke.

Programi