Vježbe za prevenciju osteoporoze

Osteoporoza je bolest gubitka koštane mase, a najčešće se javlja kod žena u menopauzi.

Kako prevenirati osteoporozu?

Vježbanjem se povećava koštana masa te time smanjuje rizik od osteoporotskog prijeloma. Rizik od pada se povećava s porastom dobi. Posebne osmišljene vježbe i treninzi povećavaju snagu mišića i mišićne funkcije za veću pokretljivost. Vježbe s opterećenjem, u ranoj mladosti, povećavaju gustoću i masu kostiju čineći ih jačim i manje osjetljivim na osteoporozu kasnije u životu.

Iznimno je važno da se odrasli bave redovitim vježbanjem kako bi se spriječio gubitak kostiju i održavala snaga mišića. Količina i vrsta vježbanja varira ovisno o dobi i zdravlju kostiju vježbača.

Preporuča se 3-4 puta tjedno vježbanje do 40 minuta, sa zagrijavanjem na početku i istezanjem na kraju preporučamo 1 sat organiziranog vježbanja 2-3 puta tjedno. Potrebno je vježbati s utezima i otporima u programu.

Osobe koje uglavnom sjede imaju 50% veću vjerojatnost od prijeloma kuka od onih koji sjede 6-7 sati dnevno.

Vježbanje povećava mišićni tonus, poboljšava ravnotežu te tako sprečava pad i osteporotske lomove. Jačanje mišića pomaže obnovi kostiju kod osteoporoze te omogućava smanjenje boli.

Osobe koje već imaju osteoporozu trebaju se savjetovati s liječnikom kako bi se pojedine vježbe mogle individualno prilagoditi za svakog ponaosob. Istraživanja su pokazala da ljudi s boljim držanjem, boljom ravnotežom i većom mišićnom snagom manje padaju pa je time i ozljeda manje