Tretman Scarwork (tretiranje ožiljaka)

Sharon Wheeler je rolfer koji 40 godina razvija vlastiti način rada na ožiljkastom tkivu. Njezin se način rada razlikuje od svih ostalih tehnika koje u sebi sadrže rad na ožiljcima. 

Nijedna tehnika do sada nije tako u detalje razradila načine oslobađanja ožiljkastog tkiva, što ”Scarwork” čini pravom revolucijom u zdravstvenom svijetu.

Sharon je kroz ovaj dugi vremenski period razvijala razne načine za obradu ožiljkastog tkiva manualnim putem, te je za svaku vrstu ožiljka (dugi ožiljci,ožiljci od endoskopije i drena, ispupčeni, udubljeni, ožiljci od ogrebotina, opekotine, itd. ) razvila posebne tehnike. Neke od njih su se pokazale manje učinkovite, pa ih je izbacila iz svojih predavanja. Danas se na ”scarwork” edukaciji uči 20ak manualnih tehnika za rad na ožiljcima.

Prvo pravilo je da tretman mora biti bezbolan i ugodan za klijenta. Fascija i ožiljkasto tkivo vrlo dobro reagiraju na lagani dodir i mobilizaciju, te nije potrebna anestezija i agresivno čupanje ožiljkastog tkiva. Tehnika je jednako efektivna na relativno svježim ožiljcima kao i na onim starim više desetljeća. Tretman je moguće započeti već nekoliko dana nakon skidanja šavova, pod uvjetom da je rana uredno zacjelila, nije prisutno krvarenje, te nema upala ili infekcija. Znanstvenici sa Sveučilišta u Ulmu su proveli istraživanje kojim su, ultrazvučnim snimanjem prije i nakon ”scarwork” tretmana, dokazane promjene na ožiljkastom tkivu. Tijekom tretmana ožiljkasto tkivo mijenja svoju strukturu i organizaciju kolagenih vlakana. To omogućuje dubljim tkivima bolju funkciju i međusobno klizanje.